JEDEN ŽIVOT, JEDEN SVĚT

Diagnostika dvou tváří

05.02.2014 19:48

Asi rok zpátky se mi do rukou dostala kniha Diagnostika v praxi od Marcela Černocha. Kniha je to velice zajímavá. Ikdyž rozebírá téma diagnostiky z několika úhlů a v několika směrech pouze zevrubně, tak se člověk může dozvědět spoustu zajímavých a nových informací.

Co mě ale zaujalo a rozhodla jsem se o to podělit i s Vámi je tzv. Diagnostika dvou tváří.

2012_08_photography-by-alexander-khokhlov-12e5b0041-523089-475-713.jpgZ řeči těla člověka můžeme vyčíst spoustu užitečných a zajímavých informací. Přeci jen, ikdyž člověk nechce, aby na něm byly vidět jeho pocity, emoce a úmysly, tak jeho tělo a jeho vyzařování ho ve většině případů zradí. Jen málokdo je v tomto oboru natolik kovaný, že dokáže ovládat nejen své jednání, ale i své tělo.

Často přicházím k situacím, kdy se je někdo schopný "naladit" na druhého tak, že ví, co ho trápí či jak se cítí. Je to už od pradávna ve schopnostech každého z nás. Ani lékaře k tomu nepotřebujeme. To jen dnešní doba nás nutí k tomu, abychom si chodili pro rady k někomu jinému a úplně se tak zapomínáme obracet k sobě, ke svému tělu, ke svým možnostem, které v soudku máme. Opravdu tam jsou a je jen na nás, jeslti je budeme nějak podporovat a nebo je úplně udupeme svojí nedůvěrou.

O tomto tématu by se dalo polemizovat dlouho, dalo by se rozebírat ze všech stran. To já ale dělat nechci. Pouze jsem Vás chtěla upozornit, že to jde i jinak. Mnohem snáz a hledat v tom nějaké složitosti je zbytečné.

Ikdyž se říká, že složitá cesta nám dá mnohem víc, tak v tomto případě je to jednoduché účinnější.

"Člověk raději poznává celý vesmír, než sebe samého."

Ernest Hemingway

  Ale co je to vlastně ta diagnostika dvou tváří? Každý člověk, každá osoba na této planetě má několik tváří. Jedna z nich je ta, která vyjadřuje nás samotné. Je to tzv. naše Pandořina skříňka. Naše skryté pocity, myšlenky, vyzařování a přirozenost, kterou buď chceme a nebo nechceme světu ukázat. Druhá tvář je ta, kterou naopak světu chceme ukazovat. Je to náš obal, do kterého se zamotáme, jak ta larva motýla a chceme, abychom tak na druhé působili a aby nás tak druzí vnímali. A pak je tu třetí tvář. Tvář, která je směsicí předchozích dvou. Je schopná ukázat to, co cítíme, ale na druhou stranu je schopna nás zahalit a udělat z nás někoho jiného, někoho kým bychom chtěli být na základě tlaků z vnějšího světa. Třetí tvář je to, co zrovna jsme a jak vypadáme. Náš odraz v zrcadle.

  A jak vlastně zjistit, jak to s námi je? velice jednoduše. Jediné co k tomu budete potřebovat je nějaký program v počítači na úpravu fotek (sama jsem pracovala s Malováním). Fotografie by měla být focena zepředu ve stylu vězeňských profilových fotek. Při fotografování bychom měli mít hlavu rovně. Pokud tomu tak není, můžeme už zde zjistit, jak to s námi vlastně je. Při úklonu doprava jsme se životem spokojeni, při úklonu doleva naopak. Takže hoďte hlavu rovně a jdeme na to :-) Až uděláte tu správnou fotku, tak je ji potřeba rozdělit přesně v půli - střed mezi obočím, střed nosu, rtů a brady). Jednu půlku si uložte a zkopírujte ji dvakrát. Dejte vedle sebe, jednu stranu otočte vodorovně o 180stupňů. Dejte k sobě. Vznikne Vám nová hlava ;-) Vaše hlava. Pokud jste pracovali prvně s levou stranou, tak je to hlava, která ukazuje to, jací jsme, co skrýváme. Pravá tvář naopak vyjadřuje naše vnější vyzařování a to, jak chceme, aby nás ostatní vnímali. Níže to uvedu ještě v přehledném shrnutí.

  Zdá se Vám, že to nejste vy? zkuste se znovu podívat a dát si tyto dva výtvory vedle sebe. Opravdu to tak je a nikomu to nevyvrátíte ;-) Zkoušela jsem to i já, i můj muž. Sedí to, ikdyž si to nechceme přiznat :-)

  V knize je použita jako příklad fotografie německého diktátora Adolfa Hitlera. Až k nevíře, jak jsou jeho dvě strany obličeje rozdílné. Pravá strana ho zobrazuje jako velkého netvora a levá naopak jako ubožáka. Můžeme pouze diskutovat o tom, jak by to moho být. Někdy v minulosti mi přišel email s jeho uměleckými výtvory. Až k nevíře, jak byl nadaný a je možné, že kdyby se k němu dostalo více lásky, tak by to skončilo úplně jinak. Ale to je opravdu pouze na uvažování "cobykdyby" a to nevyřeší nic.

a.h..png

  Něco jiného žijeme a něco jiného vnímáme. Čím více se naše nitro liší od našeho projevu, tím více se liší naše levá a pravá část. A jak to dát dokupy, aby to nebylo v takovém rozporu? Zkuste více projevovat to, co cítíte a neskrývat se za něco, co nejste. Zkuste být šťastnější a dopřát si to, co opravdu chcete a po čem toužíte. Je to pouze Váš život, nikdo jiný Vás neudělá šťastnějším a lepším člověkem než vy sami.

 

Toto téma je na delší studování. Co všechno se dá vyvodit z toho, jak máte dané obočí, posazené oči, barevné duhovky, široký či dlouhý nos, uvolněnou či strnulou tvář, úzké či plné rty? Sám autor této knihy uvádí spoustu literatury, z které se dá studovat. Pokud Vás zajímá, co je možné zjistit z celého vašeho obličeje, alespoň okrajově, určitě se do této publikace podívejte.

 

Shrnutí

Pravá tvář - vyjadřuje Vaše vnější vyzařování, tak jak si přejeme, aby nás okolí vnímalo; to , jaké představy o sobě jsme zhmotnili a uvedli v život

Levá tvář - vyjadřuje to, jací jsme uvnitř; ukazuje naše skryté myšlenky; je to ve své podstatě naše Pandořina skříňka, naše 13. komnata

 

Použitá literatura

Diagnostika v praxi-Tajná řeč nemoci; Marcel Černoch - vydalo nakladatelství Poznání, v roce 2007 jako své 2. doplněné vydání

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode