JEDEN ŽIVOT, JEDEN SVĚT

O čakrách

03.02.2014 20:44

O čakrách je psáno tolik publikací, že to ani hezké není :o) Kdybyste chtěli, tak o nich určitě najdete spoustu informací, které budou stoprocentně zajímavé a které Vás obohatí o nové poznatky, kterých není nikdy dost.

 

Já už se nějakou dobu chystám, že napíšu o tomto tématu něco ze svého pohledu, nějaký článek, názor a myšlenky, které se mi motají v hlavě, a ráda bych je dala na jednu kupu.

Téma čakry se ke mně dostalo několik let zpátky. Abych pravdu řekla, byla jsem z toho vždy solidně zmatená a nevěděla jsem co, kde a jak je myšleno. Občas v tom stále tápu a musím si to ověřovat, ale jak je známo, tak opakování je matka moudrosti, proto se tomu zase tolik nebráním.

7chakr.gifA co to teda ty čakry jsou?

Pro někoho možná neexistující pojem, neboť si na ně nelze sáhnout. Není to něco hmotného, jako by třeba mohl být hrníček s čajem. Je to ale něco, co je naší součástí a co našemu životu udává směr a náboj.

Není nutné, abyste byli zkušenými mistry či senzibily, kteří by dokázali pracovat se svými čakrami na základě mnohaletých zkušeností. Tak to opravdu není. Každý má v sobě takovou přirozenou schopnost a takové umění, že dokáže svoje čakry nejen aktivovat, ale zároveň i harmonizovat a odblokovávat. Jsou to praktiky, které jsou velice snadné a které Vás mohou posunout dál a otevřít Vám cestu sami k sobě.

Čakry neboli přijímače energie jsou součástí našich 4 energetických (vibračních) těl. Jsou něco jako naše přijímací stanice, transformátory, které nám dávají ten správný smysl života a bytí. V těle máme nespočet čaker, které se zasluhují o přijímání, přeměnu a opětovný výdej energie. Jsou rozesety po celém našem těle a dodávají mu tak celistvost příjmu energie. Není místečko, kam by energie nedosáhla. Některé jsou ale tak maličké, že se o nich publikace nezmiňují. Nejčastěji se zaměřují na tzv. 7 základních čaker, které jsou rozmístěny podél vertikální osy těla na jeho přední straně. Mají tak v malíku všechny naše důležité orgány a funkce těla. 

Zobrazení čaker

Pro lepší představu si můžeme čakry představit jako lotosové květy. Každá čakra má jiný počet okvětních lístků - počínaje 4 lístky v základní čakře konče tisícem lístků v čakře korunní. Všechny čakry jsou napojeny na nejdůležitější kanál energie, který se táhne po celé páteři až k temeni hlavy a nazýváme ho sušumna.

Pohyb čaker

Čakry se neustále pohybují, a to směrem dokola. Každá čakra se otáčí jiným směrem a opravdu si nikdy nepamatuji jak to která má :-) Má to určitou důležitost, ale k základnímu pochopení čaker to dle mého potřeba není.

Zajímavostí může být přesto to, že se u otáčení doprava a doleva dá najít protichůdný princip muže a ženy. Každé otáčení doprava je výraz mužské kvality znamenající vůli a aktivitu v opačném případě agresivitu a násilý. Každé otáčení doleva vyjadřuje výraz ženské kvality znamenající přístupnost a pasivitu v opačném směru slabost.

První, základní čakra u muže se otáčí doprava – signalizuje nám tedy, že se muž stává snáze dobyvatelem, vládcem v materiálním a sexuálním světě.

Co se týče ženy, tak její první, základní čakra se otáčí doleva, což činí ženu přístupnější pro oživující a plodící sílu Země.

Posuďte tak sami, zdali je na tom něco pravdy či nikoliv.

Velikost a barva čaker

Velikost čaker se odhaduje zhruba na průměr okolo 10cm. Každá čakra je jednou velkou individualitou, kterou je potřeba brát zvlášt. Každá vyniká svojí typickou vlastností a barvou. Ač můžeme najít v každé čakře barev několik, tak vždy jedna je ta dominantní.

1.      Čakra bývá červená

2.      Čakra bývá oranžová

3.      Čakra bývá žlutá

4.      Čakra bývá růžová

5.      Čakra bývá azurově modrá

6.      Čakra bývá indigově modrá

7.      Čakra bývá fialová

Velikost, hutnost barev a celkový kmitočet čaker závisí na spoustě okolností. Může to záviset nejen na Vašem žití, myšlení, emocích, náladách, ale taktéž to závisí na energii z kosmu, hvězd, přírody, ze záření všech věcí, bytostí v našem okolí, z neprojeveného vašeho já či ze samotného vibračního pole. Toto všechno má na starosti to, jak se daří nejen vám, ale i vašim čakrám.

Člověk nemůže uhlídat vše, natož to, jak se bude v danou chvíli dařit zrovna jeho čakrám. Každopádně tomu může hodně pomoci. Věřte, že práce na sobě, na svých energiích dělá s vaším celkovým stavem a náladou divy. A co je na tom nejhezčí - stačí udělat tak málo. Důležitými a klíčovými slovy jsou "chtít a věřit".

Základní čakry

1. čakra - tzv. kořenová či základní (nachází se v oblasti konečníku a pohlavních orgánů)

2. čakra - tzv. sakrální (nachází se v oblasti kříže a podbřišku)

3. čakra - tzv. solar plexus (nachází se v oblasti zhruba 2cm nad pupkem)

4. čakra - tzv. srdeční (nachází se v oblasti srdce)

5. čakra - tzv. krční (nachází se v oblasti krku – mezi krční jamkou a ohryzkem)

6. čakra - tzv. třetí oko (nachází se uprostřed čela, jeden prst nad kořenem nosu)

7. čakra - tzv. korunní (nachází se v oblasti nahoře nad temenem hlavy)

 

sila-zeny.jpgNejdůležitější a základní formy jsou přijímány základní a korunní čakrou. Mezi těmito dvěma čakrami probíhá sušumna, na kterou jsou napojeny ostatní čakry. Na začátku páteře též čeká zkroucená základní síla "kundalini", která představuje tu krásnou energii tvoření zvanou Šakti. Čeká na to, jak se budeme projevovat a rozvíjet naše vědomí. U většiny lidí proudí síla kundaliní jen velmi slabě. Když se ovšem začne probouzet, my si začneme více uvědomovat, síla začne stoupat a nám správně aktivovat všechny čakry. Síla kundaliní zásobuje čakry takovým přívalem energie, že nám tak umožňuje rozvíjet co nejvíce schopností a sil, činných v různých materiálních a energetických rovinách a inegrovat je do našeho života.

Vedle této krásné energie, která nám tzv. rozsvěcí všechny čakry a aktivuje naše vědomí, existuje další síla, tzv. energie čistého božského bytí, jinak zvaná Šiva. Má na starosti nejen všeprostupující aspekt lidské existence, ale i celkové zpracování našeho nevědomí a chuti žít.

Čím je člověk bdělejší, uvědomělejší v jednotlivých oblastech svého života, tím méně stresu a nezpracovaných prožitků tvoří blokády v čakrách. Čím líp tato síla proudí, tím jsou čakry aktivnější a zpětně to podporuje rozšiřování vědomí, odstraňuje bloky a vytváří se tak koloběh vzájemného pozitivního ovlivňování.

Abychom dosáhli jakési vnitřní stability a síly, je potřeba, aby byly všechny naše čakry co nejvíce zharmonizovány. Při léčení a harmonizaci klientů jsem zjistila, že málokdo, spíše nikdo, má aktivní všechny čakry rovnoměrně. Celkový stav je závislý na tom, jak daný člověk žije, smýšlí a kde má jaký blok. U lidí lze nalézt různé kombinace otevřených, blokovaných či jednostranně fungujících čaker. Tento stav se každým dnem mění. Bohužel to ale funguje i tak, že navršování malých nepatrných bloků tvoří jeden blok velký, který se pak promítá do okolí.

Jak taková blokovaná čakra vypadá? Pracuji s čakrami na úrovni svého cítění, vidění a vědění. Vnímám je jako krásné květy, které když správně fungují, tak jsou tak barevně vyvážené, že jen přechází zrak. Jsou krásně rozkvetlé, připomínají mi přírodu po lehkém jarním deštíku, kdy jsou lístky probuzené a oživené k novému životu. Pokud je takováto čakra nějakým způsobem poškozena, blokována nebo s ní není všechno vpořádku vnímám ji jako bezdomovce, starého churavého důchodce, který se hrbí, je bez energie a bez jakékoliv barvy a světla.

K tomu, abychom docílili prvního zmíněného případu, je potřeba, abychom se s danými čakrami co nejvíce seznámili a začali je více vnímat. To ovšem nebude součástí tohoto příspěvku. Tomu se budu věnovat vzápětí. Pokusím se Vám přiblížit každou individuální čakru zvlášť.

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode