JEDEN ŽIVOT, JEDEN SVĚT

Hruškový koláč

dscf2755.jpg

Je tu sezóna hrušek, tak jsem si říkala, že by je to chtělo nějak zpracovat, neb už jich mám celou kuchyň :-)

A tak posílám receptík, který jsem našla na netu, vyzkoušela a teda koláč je výborný!!

Recept

Suroviny na těsto:
•    250 g polohrubé mouky
•    125 g moučkového cukru
•    125 g másla (event. Hery)
•    špetka soli
•    1 vejce
•    lžíce jemné strouhanky

Hrušová náplň:
•    hrušky
•    1 kelímek kysané smetany
•    2 vejce
•    moučkový cukr


Postup:
Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse. Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout. Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje.
Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou. V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.
Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivku jsem nedávala, ač by byla určitě chutná). Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč. Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky (podařilo se mi to spíš maličko připíct..ale jen okraje, které šly odkrájet, takže vpohodě :-). Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.

 

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode