JEDEN ŽIVOT, JEDEN SVĚT

Kynutý štrůdl

 

p1000574.jpg

Štrůdl nebo jablečný závin - pokrm, který mohu denně. Vždycky jsem ho dělala z listového těsta, a tak jsem se rozhodla to trochu pozměnit, využít pekárnu a udělat ho z kynutého.

Tady je recept:

Na těsto:

1 hrnek vlažné vody

2 rozšlehaná vejce

50g rozpuštěného másla

3 a půl hrnku hladké mouky

1 lžička soli

1/2 droždí

3 lžíce cukru

To vše dáme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program TĚSTO. Po 1,5h propracovávání a kynutý vytvoříme 2-4 části (dle velikosti nohavice) - já udělala 4 a vešly se mi tak akorát na dva plechy. Z každé části vyválíme placku, kam dáme vše dle svých chutí. Já dávám:

6 strouhaných jablek

1 vanilkový cukr

2 skořicové cukry

rozinky, oříšky, čokoláda

strouhanka na zahuštění (když jsou jablka hodně vodnaté)

 

Jelikož jsem měla málo jablek, tak jsem dala jablkový mix pouze do dvou nohavic a do dalších dvou dala makovou náplň, kterou jsem udělala z:

150g mletého máku

100ml mléka

1 lžíce medu

3 lžic moučkového cukru

1 vanilkového cukru

 

Všechny nohavice jsem dělala postupem - vše dát doprostřed, rozprostřít a zamotat. Potom jsem pomazala 1 rozšlehaným vajíčkem spolu s trochou mléka. Nakonec posypala lehce cukrem.

 

Štrůdly jsem pekla při 180stupních asi zhruba 20-25min. Dle receptu by to mělo být až na 200 stupňů, ale to jsem si se svou origoš troubou nemohla dovolit. Už i tak jsem pekla cca 15min.

 

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode