(recept z časopisu Pravý domácí časopis)
Nikdy jsem neměla tendence červenou řepu jíst či ji nějak jinak zpracovávat, až letos. Pravděpodobně to moje tělo potřebuje. Potřebovalo něco na očištění a nebo dobití vitamínů. Červená řepa toho obsahuje opravdu hodně. Od kyseliny listové, přes selen, vitamín C, draslík, křemík a další přírodní antioxidanty.
Takže krom toho, že ji přidávám téměř do všeho, jsem se z ní rozhodla udělat i koláč/buchtu, kterou jsem našla v Pravém domácím časopise.
Co na ni budete potřebovat?
250g strouhané uvařené červené řepy (cca 2/3ks)
180g celozrnné mouky
150g třtinového cukru
75g kvalitního kakaa
3 šťastná vejce
200ml olivového oleje
1 prdopeč
Máslo na vymazání plechu
Kokos na vysypání plechu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180st. Plech vymažeme máslem a vysypeme kokosem. V jedné misce smícháme suché suroviny, v druhé řepu, olej a vejce. Vmícháme do mokré směsi suchou směs. Těsto vylijeme na plech a pečeme asi 50 min. Já jsem pekla asi 30 min (moje trouba je prostě rychlejší :o)
Recept pochází z Austrálie a dá se péct i ve formě muffinů (to vyzkouším příště J
Doporučení: pomazat rybízovou marmeládou a nebo polít čokoládou